اگر تا به حال به دنبال نصب ویندوز 10 بوده باشید، احتمالاً راجع به نسخههای مختلف این سیستم عامل کم و بیش اطلاعاتی دارید. اما تفاوت این نسخهها و ویژگی اصلی آنها در چیست؟ به عنوان مثال، نسخۀ Pro چه مزیتهایی نسبت به نسخۀ Home دارد؟ در این مقاله سعی داریم کمی در رابطه با همین موارد صحبت کنیم.
تقریباً شش سالی از زمان عرضۀ ویندوز ۱۰ میگذرد و تاکنون تغییرات زیادی نیز روی آن اعمال شده است. سیستم عامل فعلی مایکروسافت در حال حاضر به مدل Windows as a Service (WaaS) تغییر یافته و برخی نسخههای آن مانند Windows 10 Mobile و Windows 10 Mobile Enterprise هماکنون از کار افتادهاند.
با توجه به همین مورد هنگامی که نسخههای مختلف ویندوز را مقایسه میکنید، امکان دارد نحوۀ پشتیبانی مایکروسافت از نسخههای مختلف ویندزو ۱۰ کمی شما را گیج کرده باشد. به همین دلیل ما یک راهنمای کلی راجع به نسخههای مختلف ویندوز ۱۰ که همچنان توسط مایکروسافت پشتیبانی میشوند، آماده کردهایم.
Windows 10 Home
این نسخه تقریباً در تمام دستگاههای مبتنی بر ویندوز 10 به صورت از پیش نصب شده وجود دارد. Windows 10 Home ابتداییترین نسخۀ این سیستم عامل به شمار میرود، زیرا از ویژگیها و پیشرفتهای امنیتی جدید در این نسخه وجود ندارد. کاربران کامپیوتر، تبلتها و حتی لپ تاپها از این سیستم عامل استفاده میکنند. از جمله ویژگیهایی که در Windows 10 Home وجود دارد میتوان به دستیار صوتی Cortana، مرورگر Edge، Windows Hello و غیره اشاره کرد.
به لطف سیستم کد گذاری که در اکثر نسخههای ویندوز 10 وجود دارد، ویژگیهای امنیتی جدید مانند Windows Hello، قابلیت فعال کردن رمز (شامل پین کد، اثر انگشت و حتی شناسایی چهره)، بوت امن و آنتی ویروس Windows Defender جزو موارد استانداردی هستند که به کاربران Windows 10 Home ارائه میشود.
البته، این نسخه از تمام امکانات موجود بهره نمیبرد و به همین دلیل برای شرکتها و مشاغل تجاری چندان توصیه نمیشود. Windows 10 Home به طور معمول برای گیمرها و افراد مبتدی میتواند گزینۀ مناسبی باشد.
Windows 10 Pro
نسخۀ Pro علاوه بر همراه داشتن ویژگیهای امنیتی موجود در Windows 10 Home، از قابلیتهای اضافی برای رفع نیازهای مشاغل کوچک نیز برخوردار است. Windows 10 Pro به شما کمک میکند تا به طور مؤثر دستگاه و برنامههای خود را مدیریت کرده و علاوه بر آن از دادههای حساس تجاری خود با استفاده از قابلیت کنترل از راه دور یا فضای ابری، محافظت کنید.
Windows 10 Pro همچنین به مشتریان خود این امکان را میدهد تا از این سیستم عامل برای کسب و کار خود استفاده کنند. این امر باعث کاهش هزینههای مدیریتی، دسترسی سریعتر به بروزرسانیهای امنیتی و برخورداری از آخرین نوآوریهای مایکروسافت میشود. یکی از موارد موجود در این نسخه، قابلیت رمزگذاری BitLocker است. همچنین، این Windows 10 Pro طیف کاملی از گزینههای مدیریتی برای مشتریان سازمانی را دارا بوده و علاوه بر این، همانطور که بالا هم اشاره شد نسخۀ Pro از قابلیت کنترل از راه دور یا همان Remote Desktop نیز پشتیبانی میکند.
هنگام مقایسۀ نسخههای مختلف ویندوز 10، متوجه خواهید شد که Windows 10 Pro گزینۀ مناسبی برای کاربران حرفهای و شرکتهایی که قصد دارند دستگاهها و پرسنل خود را از راه دور کنترل و پشتیبانی کنند، مناسب خواهد بود.
Windows 10 Pro مخصوص Workstationها
این نسخه در مقایسه با Windows 10 Pro، تفاوتهایی دارد که از جملۀ آن میتوان به پشتیبانی از Workstationهایی با حداکثر 6 ترابایت حافظه و 4 پردازنده اشاره کرد. این نوع کامپیوترهای قدرتمند برای کاربرانی مانند محققان که باید تعداد زیادی اعداد و ارقام بزرگ را محاسبه کنند، مناسبب خواهد بود. همچنین گروههای دیگری نظیر معمارها، کسانی که از نرم افزارهای CAD برای طراحی بهره میبرند و همچنین محققان حوزههای مختلف به همراه تیمهای گرافیکی، رسانه و انیمیشنها از این نسخه استفاده میکنند.
این سیستم عامل از یک ویژگی خاص به اسم «حافظۀ پایدار» بهره میبرد که برای کاربران عادی Windows 10 Pro در دسترس نیست. این قابلیت از مشکلاتی که باعث از بین رفتن دادهها میشود، جلوگیری کرده و فایلها را به صورت منظم ذخیره میکند تا در صورت بروز مشکل بتواند آنها را به صورت خودکار تعمیر کند.
Windows 10 Enterprise
این نسخه، در واقع نسخۀ ارتقا یافتۀ Windows 10 Pro بوده که دارای ویژگیهای پیشرفته برای پاسخگویی به نیازهای سازمانهای متوسط و بزرگ است. این برنامه، قابلیتهای مفیدی را برای محافظت در برابر تهدیدات امنیتی مدرن فراهم میکند که بیشتر دستگاهها، هویت کاربران، برنامهها و اطلاعات حساس شرکتها را هدف قرار میدهند.
همانطور که اشاره شد، مایکروسافت این نسخه را برای مشاغل و سازمانهایی که برای دستگاهها خود به امنیت، قابلیت اطمینان، کنترل و مدیریت دستگاههای خود نیاز دارند، ارائه کرده است. در واقع این نسخه علاوه بر اینکه از تمام ویژگیهای Windows 10 Pro بهره میبرد، از برخی ویژگیهای اضافی به منظور افزایش امنیت دادهها برای سازمانها نیز برخوردار است.
از جمله این ویژگیها میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- قابلیت Windows Defender Credential Guard با هدف جلوگیری از دسترسی افراد سودجو به سیستم
- قابلیت Windows Defender Application Guard در برابر بدافزارها و سایر تهدیدهای امنیتی که ممکن است در زمان وبگردی و کار با مرورگر Edge رخ دهد، از اطلاعات سیستم شما محافظت میکند.
- Microsoft Defender Advanced Threat Protection یا همان ATP از تمام ویژگیهای امنیتی سازمان حافظت کرده تا از بروز خطرات جدی در امان بمانید.
به طور معمول، تمام بروزرسانیهای Windows 10 Enterprise در پاییز منتشر میشوند. به استثنای نسخۀ Education و Pro که به مدت 30 ماه پشتیبانی میشوند، نسخۀ Enterprise نیز در مجموع از 30 ماه پشتیبانی مداوم بهره میبرد، اما این مقدار برای دیگر نسخهها تنها به 18 ماه محدود میشود.
همچنین، نسخۀ Enterprise از سرویس پشتیبانی بلند مدت LTSC بهره میبرد. این مورد برای دستگاههایی که باید با گذشت زمان از تغییرات و بروزرسانیها برخودار باشند، طراحی شده است. این موارد شامل دستگاههای پزشکی، سیستمهای کنترل صنعتی و سایر دستگاههای مشابه است. بروزرسانیهای LTSC به جای اینکه در بازۀ زمانی شش ماه یک بار منتشر شوند، هر 2 تا 3 سال یک بار در دسترس قرار گرفته و تا 10 سال پشتیبانی را به میزبان خود ارائه میکند.
Windows 10 Education
نسخۀ Education هم بر اساس Windows 10 Enterprise برای تأمین نیازهای مدارس، کارکنان، مدیران، معلمان و دانش آموزان طراحی شده است. این نسخه از طریق مجوزهای دانشگاهی در دسترس قرار میگیرند. همچنین، راههایی برای مدارس و دانش آموزان وجود دارد که از طریق دستگاههای مبتنی بر Windows 10 Home و Windows 10 Pro بتوانند با ارتقای ویندزو 10 به نسخۀ Windows 10 Education دسترسی پیدا کنند.
این نسخه به کاربران خود امکان مدیریت و امنیت در سطح سازمانی ارائه میکند. چنین چیزی برای سیستم عاملی که بین چندین کاربر به اشتراک گذاشته میشود، یک امر ضروری به شمار میرود. Windows 10 Education دارای مجموعه تنظیمات پیش فرض برای دانشآموزان است که از طریق آن ویژگیهایی نظیر نکات، ترفندها و لیست برنامههای پیشنهادی فروشگاه مایکروسافت در آن غیر فعال شده است.
این قابلیت به کاربران اجازه میدهد دانش آموزان بدون مشکل بر وظایف یادگیری خود معطوف شوند. اما، در کنار آن با بهره گیری از قابلیتهای نسخۀ Enterprise، دادهها و اطلاعات مهم کاربران و مدارس در برابر تهدیدها و بدافزارها مصون میماند.
Windows 10 Pro Education
این نسخه بر اساس ویژگیهای اصلی نسخۀ Pro ساخته شده، به این معنی که فاقد برخی قابلیتهای پیشرفتۀ موجود در Education خواهد بود. اما، همچنان از سیستم امنیتی پییشرفته و برخی قابلیتهای کاربردی مانند کنترل از راه دور را به کاربران خود ارائه میکند.
در حالت ایدهال، Windows 10 Pro Education برای آن دسته از سازمانهایی که به ویژگیهای پیشرفتۀ کنترل از راه دور موجود در نسخۀ Enterprise نیاز ندارند، مناسب خواهد بود.
Windows 10 N & Windows 10 KN
این بستههای نرم افزاری به طور کلی Media Feature Packs نامیده میشوند. این بستهها، ویندوز 10 (نسخههای Home، Pro و Enterprise) را به نسخههایی تبدیل میکند که تنها در اروپا (Windows 10 N Edition) و کرۀ جنوبی (Windows 10 KN) در دسترس مشتریان قرار میگیرد.
این دو نسخه به دلیل صدور حکمی از سوی کمیسیون اروپا در سال ۲۰۰۴ به دلیل اقدامات ضد قابتی مایکروسافت ارائه شد که به طور خاص شامل مجموعه برنامههای رسانهای (نظیر بخش کنندۀ موسیفی، فیلم و غیره) این سیستم عامل میشود.
در نسخههای Windows 10 N و Windows 10 KN فناوریهای مرتبط با رسانه از سیستم عامل حذف شدهاند. این موارد شامل برنامههایی مانند Windows Media Player، Groove، Movies & TV، Voice Recorder و اسکایپ است. در عوض، کاربران این دو نسخه باید نرم افزار دیگری را به منظور بازگردانی این برنامهها نصب کنند.
از دیگر ویژگیهای کلیدی که در نسخههای Windows 10 N و Windows 10 KN موجود نیست، میتوان به Cortana، Windows Mixed Reality، Windows Hello، Game DVR و مشاهدۀ فایلهای PDF در مرورگر EDGE اشاره کرد.
کدام نسخه برای شما مناسبتر است؟
در صورتی که جزو کاربران عادی باشید یا به بازی کردن و کارهای مشابه با آن علاقه دارید، نسخۀ Home میتواند گزینۀ مناسبی برای شما باشد. اگر از کسب و کار کوچکی بهره میبرید و در کنار آن قصد دارید به کارهای روزمرهتان بپردازید، باید از نسخۀ Pro استفاده کنید. همچنین، سازمانها و شرکتهای بزرگی که تعداد زیادی کارمند دارند و در کنار آن به امنیت و گزینههایی برای کنترل و مدیریت نیاز دارند، نسخۀ Enterprise توصیه میشود.
نسخۀ Education هم بهترین گزینه برای مدارس، دانشگاهها و سازمانهای آموزشی به شمار میرود. علاوه بر این، در رابطه با نسخۀ مخصوص Workstationها نیز اشاره شد که بیشتر برای محققان و کسانی که به سخت افزار بسیار قدرتمندی نیاز دارند، مناسب خواهد بود. نسخههای Mobile هم در حال حاضر از کار افتادهاند و دیگر از آنها پشتیبانی نمیشود.
ارسال نظر